Ihmisen paras ystävä

Koira pitää omistajastaan eniten maailmassa

Koira pysyy aina omistajansa rinnalla tilanteessa kuin tilanteessa, ja on uskollinen omistajalleen kuolemaansa asti. Koiralla on aina aikaa ja se on valmis milloin vain päivän touhuihin ja leikkeihin. Koira viihtyy omistajansa seurassa vaikka koko päivän ja tekee omistajastaan helposti lähestyttävän myös muille ihmisille.

Koira tietää, kun omistaja on kipeä

Koira on älykäs

Koiraa sanotaan erittäin älykkääksi eläimeksi ja sillä on luonnostaan ainutlaatuinen vaisto tietää, kun omistaja on sairas. Koira oppii nopeasti tulkitsemaan omistajan elkeitä, ja omistaja puolestaan voi oppia tulkitsemaan koiran monimuotoista viestintää. Koira viestii ilmeillä, eleillä ja äänillä, eli periaatteessa samoin kuin ihminen. Koira pitää omistajansa terveenä ja aktiivisena päivästä toiseen, ja yleisesti voidaan todeta, että jo pelkkä koiran läsnäolo tuo omistajalle turvallisuuden tunnetta sekä vähentää samalla stressiä. Koira haluaa aina suojella omistajaansa tilanteessa kuin tilanteessa.

Koiran suojeluvietti

Koirien synnynnäisiin ominaisuuksiin kuuluu perheen ja kodin puolustaminen. ja juuri siksi

koira

koira varoittaa uhkaavista tilanteista ja tulijoista haukkumalla, ja on aina valmiina puolustamaan läheisiään. Koiraa pitää osata lähestyä oikein eikä koiraa pidä koskaan jättää yksinään kytkettynä sellaiseen paikkaan, jossa ihmiset saattavat esteettä päästä koiran luokse.

Koira kiintyy helposti

Koira kiintyy omistajaan ja läheisiinsä täydellä sydämellään, ja usein pyytää omistajaa kanssaan vuorovaikutukseen katsomalla omistajaansa suoraan silmiin, hyppäämällä omistajaa vastaan tai taputtelemalla häntä leikkisästi tassuillaan. Koiran omistaja tietää, että kaikenlainen leikki kehittää koiraa, ja usein koira tuleekin tarjoamaan perheenjäsenille lelujaan mahdollista leikkihetkeä odotellen. Eri koirarotuja miellyttävät erilaiset leikit, toiset pitävät vetoleikeistä ja toiset palloleikeistä, eli kukin oman rotunsa mukaan. Hyväkuntoinen, terve ja liikkuva koira on omistajalleen aina iso ilo.

Toiminta- ja liikkumisvietti

Kaikenlaiset Liikunta- ja toimintavietit saavat jokaisen koiran tuntemaan kovaa tarvetta purkaa energiaansa liikkumiseen, leikkimiseen tai vaikkapa jonkinlaiseen työhön. Eläinten käyttäytymistä peilaavat tutkimukset kertovat, että esimerkiksi mukavan leikkivietin avulla useammat nuoret koirat oppivat helposti tarpeelliset käyttäytymismuodot. Tiedäthän, että koira säilyttää toiminnassaan leikin suhteellisen vanhalle iälle asti. Leikin lisäksi monien koirien vartiointivietti laittaa koiran kertomaan muun muassa haukkumalla kotia lähestyvistä vaaroista.

Koiran ongelmakäyttätyminen

Koirien pihakäyttäytymisessä on huimia eroja eri rotujen ja jopa yksilöiden välillä. Seurakoiran ja vahtikoiran käyttäytymisessä on luonnollisesti suuria eroja.

Useimmat koirat kontrolloivat tarkasti ympäristössä tapahtuvaa liikehdintää, ääniä ja hajuja. Kontrolloivaa käyttäytymismallia koirat toteuttavat esimerkiksi talon ikkunasta tai kerrostalon parvekkeen katsellen. Tiettyä käyttäytymismallia voidaan aina vahvistaa myös esimerkiksi jalostuksen avulla, jolloin koirat muun muassa ilmoittavat omistajalleen lähestyvästä vaarasta voimakkaasti haukkumalla. Koiran käytökseen vaikuttavat aina luonnollisesti koiran aktiivisuuden taso ja vireystila, joka luonnollisesti heijastuu myös koiran suhtautumiseen ympäristössä kulkevia ihmisiä ja mahdollisia muita eläimiä, kuten koiria kohtaan. Päivittäisen lenkin jälkeen koira on usein tyytyväinen ja rauhallinen, mutta jos koira on vain laitettu ulos koirahäkkiin tai juoksunaruun kiinni, koiran käytökseen voi herkästi vaikuttaa mahdollinen tylsistyminen.

Koiralle turvallinen kotipiha

Koiran omistajan on aina hyvä ajatella omakotitalon pihan aitaamista, jos koiraa pidetään auki pihassa. Suomen järjestyslaki vaatii, että koira on pidettävä taajama-alueella pihassa kiinni. Aidatussa pihassa tai häkissä koira voi juosta vapaana. Pihassa olevan aidan kaikkein tärkein ominaisuus lienee se, että koira pysyy sen avulla pihassa, eli tarpeeksi korkealla aidalla estetään koiran karkaaminen. Tutkittu asia on myös se, että mitä peittävämpi aita pihassa on, sen paremmin koira pystyy rentoutumaan. Ihmisten tavoin koira tarvitse päivittäiseen aikatauluunsa harrastamista, liikuntaa, ihmisten huomiota ja rakkautta.