Nopeimmat koirarodut

Greyhound, eli Englanninvinttikoira

Maailman nopein koira on useimpien koiraharrastajien tuntema, kiltti

ja ihmisystävällinen koira. Greyhoundin normaalina huippunopeutena pidetään 64–70 km/h, mutta sen on sanottu juoksevan parhaimmillaan jopa 90 km/ h. Englanninvinttikoiraa nopeampia eläimiä ovat vain hanka-antilooppi ja gepardi. Englanninvinttikoiraa on alun perin käytetty metsästyskoirana, mutta nykyään greyhound palvelee yleisesti juoksu- ja seurakoirana. Greyhound-uroksen säkäkorkeus on 71–76 cm ja nartun 68–71 cm. Rotu on lempeä ja sopeutuvainen ja kiintyy ihmisiin helposti. Rodun värejä ovat valkoinen, punainen, vaaleanruskea, sininen, musta ja tiikeriraitaiset sävyt, sekä sävyt voivat myös yhdistyä valkoisen pohjavärin kanssa.

Saluki eli persianvinttikoira

Saluki on maailman toiseksi nopein koirarotu. Saluki eli alunperin lähi-idässä ja rotu saalisti villieläimiä. Nykyään Saluki toimii upeana seura- ja näyttelykoirana sekä nopeana kilpa-ajokoirana. Rodun säkäkorkeus on 58−71cm, ja kaikki värit sekä väriyhdistelmät ovat rodulla sallittuja. Salukit ovat luonteeltaan hieman varautuneita ja erittäin liikunnallisia. Suomessa Saluki toteuttaa metsästysviettiään ratajuoksu-ja maastokokeissa.

Afgaaninvinttikoira

Maailman kolmanneksi nopein koira on Afgaaninvinttikoira. Rotu on kotoisin

Afganistanista, jossa koiraa on alunperin käytetty tehokkaana metsästyskoirana. Nykyään rotu palvelee ihmistä perhe- ja seurakoirana.

Rodun säkäkorkeus on 63–74 cm, ja kaikki värit ovat sallittuja aina vitivalkoisesta kullan- ja kermanvärisiin yksilöihin. Yleisin väri on mustamaskinen kullanvärinen Afgaaninvinttikoira.

Unkarinvizsla

Maailman neljänneksi nopein koira on Unkarinvizsla. Koira on lähtöisin Unkarista ja edustaa metsästyskoiria. Säkäkorkeus uroksilla on 58-64 cm

ja nartuilla 54-60 cm. Koiran alkuperäinen käyttö oli metsästyskoira, jollaisena se palvelee myös nykyään, mutta koira toimii myös seurakoirana. Suomessa yksilöitä on noin 800 kappaletta. Rotua löytyy sekä lyhyt- ja pitkäkarvaisena.

Koira on luonteeltaan lempeä ja suojeleva ja värejä löytyy sinapinkeltaisista aina punaruskeisiin yksilöihin asti.

Saksanpaimenkoira

Saksanpaimenkoira on maailman viidenneksi nopein koirarotu. Rotu toimi alunperin paimen- ja palveluskoira, ja nykyään upea koirarotu toimii samassa tehtävässään, mutta Saksanpaimenkoiria on paljon myös perhe- ja seurakoirina. Rodun säkäkorkeus nartuilla on 55–60 cm ja

uroksilla 60–65 cm. Rodun väritys vaihtelee tietyn kaavan mukaan, eli on musta ruskein merkein, musta, harmaa ja harmaa ruskein merkein.

Saksanpaimenkoira on luonteeltaan tasapainoinen, vahvahermoinen, tarkkaavainen ja säyseä, mutta olemassa on myös joitakin aggressiivisia yksilöitä. Hyvä koulutus pentu-ikäisenä auttaa estämään tylsistymistä ja aggressiivisuutta. Rodun edustajat ovat hyvin liikunnallisia ja pitävät erityisen paljon palloleikeistä, ei siis ihme, että rotu sopii hyvin myös perhe- ja seurakoiraksi.

Maailma on täynnä upeita, eri rotuihin kuuluvia koiria, eli yhteensä maailmassa on monia satoja koirarotuja, joilla kaikilla on jonkin tietyn maan keskusjärjestön hyväksymä rotumääritelmä. Rodut jaetaan normaalisti kymmeneen eri ryhmään, eli

1. Lammas – ja karjakoirat

2. Sveitsinpaimenkoirat, pinserit, snautserit ja molossityyppiset koirat

3. Mäyräkoirat

4. Terrierit

5. Ajavat ja jäljestävät koirat

6. Pystykorvat ja alkukantaiset koirat

7. Kanakoirat

8. Noutajat, vesikoirat ja ylösajavat koirat

9. Seurakoirat ja kääpiökoirat

10. Vinttikoirat

Dalmatiankoira

On maailman kuudenneksi nopein koirarotu, joka on myös suosittu seurakoira.

Venäjänvinttikoira

Tunnetaan suosittuna ja tarkkana metsästyskoirana, mutta on myös kiltti ja upea seurakoira, joka on loistava pikajuoksija. Rotu on maailman seitsemänneksi nopein.

Whippet

On maailman kahdeksanneksi nopein koira, jonka nimi tulee sanasta whip tail, eli ruoskahäntä. Rotua on alunperin käytetty metsästyskoirana ja nykyään suosittuna seurakoirana.

Skotlanninhirvikoira

On maailman yhdeksänneksi nopein koira, joka on luonteeltaan ystävällinen ja säyseä. Rotua käytetään hirvieläinten metsästykseen, ja nykyään rotu palvelee myös lemmikkikoirana.

Jackrusselinterrieri

On maailman kymmenenneksi nopein, pieni, eli säkäkorkeudeltaan 25-35 cm korkea seurakoira, joka on toiminut alunperin erityisesti kettu- ja rottakoirana.