Nopeimmat rodut

Saksanpaimenkoira on maailman viidenneksi nopein koira.

Käyttötarkoitus

Saksanpaimenkoira tunnetaan maailmalla monipuolisena palveluskoirana.

Koira soveltuu kaikenlaisiin palveluskoirakoelajeihin ja viranomaiskäyttöön.

Saksanpaimenkoiralle sopivia lajeja ovat muun muassa jäljestys, eli käytännössä jälki, jota ajetaan metsässä tai pellolla. Saksanpaimenkoiralle sopivat erinomaisesti myös erilaiset etsintään ja henkilöhakuun liittyvät tehtävät. Viesti on Saksanpaimenkoiralle mahtava harrastus, sillä koiralla on maastossa aina kaksi ohjaajaa. Saksanpaimenkoiralta vaaditaan mahtavaa toimintakykyä, rohkeutta, puolustushalua, tottelevaisuutta ja terveyttä. Talvisin Saksanpaimenkoiralle sopiva hieno harrastusmuoto on valjakkohiihto, jossa vaaditaan loistavaa kuntoa niin koiralta kuin myös ohjaajalta.

Luonne ja terveys

Saksanpaimenkoira korostaa luonteessaan vahvahermoisuutta, tasapainoisuutta, itsevarmuutta, säyseyttä, tarkkaavaisuutta ja ennakkoluulottomuutta. Saksanpaimenkoira on palvelus-, vahti-, seura ja suojelukoira, joten sen luonteessa esiintyy usein kovuutta, rohkeutta ja taistelutahtoa. Saksanpaimenkoira on terve koira, mutta muiden koirien tapaan sillä on omat perinnölliset sairautensa.

Itse asiassa rotu kuuluu perinnöllisten sairauksien ja vikojen vastustamisohjelmaan, jonka korkea tavoite on vähentää yksilöillä huomattavasti kaikkia perinnöllisiä sairauksia ja myös mahdollisia rakenteellisia vikoja. Saksanpaimenkoiralle laadittuun ohjelmaan kuuluvat kaikki kyynär- ja lonkkanivelet sekä selän LTV kuvaus, eli jakautuneen ristiluun keskiharjanteen kuvaus. LTV tarkoittaa välimuotoista lanne-ristinikamaa.

Dalmatiankoira

Dalmatiankoira on maailman kuudenneksi nopein koira, joka on nopea ja aktiivinen liikuntaa rakastava koira. Dalmatiankoira rotuna rakastaa erityisesti pitkiä kävely-, juoksu tai pyöräilylenkkejä, joten rodusta saa todella erinomaisen lenkkikaverin.

Käyttötarkoitus

Dalmatiankoira kuuluu vaunu- ja vahtikoiriin, ja rodun upeimpiin ominaisuuksiin kuuluu nopeus, kestävyys ja lempeä, mutta määrätietoinen

luonne.

Dalmatiankoiran alkuperä ja historia on todella mielenkiintoista luettavaa. Aatelistoon kuuluvat henkilöt käyttivät muinoin kyseistä rotua lisäämään omaa arvokkuuttaan. Koirat juoksivat matkalle lähteneen seurueen vaunujen

vierellä ja alla varoittaen mahdollisista maantierosvoista. Nykyään suosittu dalmatiankoira toimii enimmäkseen seurakoirana. Rotu oppii ja omaksuu helposti uusia asioita, joten harrastaminen kyseisen rodun kanssa voi olla todella monipuolista. Dalmatiankoiralle annettiin oikeus ja mahdollisuus kilpailla palveluskoirakokeissa aina 1.1. 2008 ajankohdasta alkaen.

Lyhyesti sanottuna palveluskoirakokeet ovat palveluskoirien rotuun kuuluvien koirien rotuun-ja käyttöön sopiviksi laadittuja erilaisia kokeita. Kokeet hyödyntävät koiran luontaisia kykyjä ja taipumuksia suoriutua erilaisista asioista ja tehtävistä. Kärsivällinen ja kannustava koulutus saa hyvän oppimiskyvyn omaavasta Dalmatiankoirasta yhteistyöhaluisen ja toimivan harrastuskoiran. Dalmatiankoirille sopii erityisen hyvin muun muassa tottelevaisuuskoulutus, agility, rally-toko, jäljestys- ja pelastuskoiratoimintaa.

Dalmatialainen sopii hyvin myös vetokoiraksi.

Luonne ja terveys

Dalmatiankoira on rakenteeltaan lihaksikas ja voimakas.

Luonteenominaisuuksiltaan koira on ystävällinen, vilkas ja varsin aktiivinen koira. Koira nauttii pitkäkestoisesta liikunnasta omistajan seurassa, kuten esimerkiksi kävelystä, pyöräilystä tai hölkkäämisestä. Koiralle sopivat hyvin erilaiset, pitkähköt kävely-tai juoksulenkit sekä treenit, joissa rotuun kuuluvan koiran nopeus voi olla huipussaan jopa 45-50 km/h.

Dalmatiankoira on hyvin harmoninen ja tasapainoinen koira, eikä sen luonteessa ole havaittu aggressiivisuutta tai hermostollisia ongelmia. Rotu on siis hyvin suositeltava esimerkiksi lapsiperheille. Koiralla on pidättyväinen luonne, mutta omistajansa ja läheistensä seurassa dalmatialainen on hyvin rentoutunut. Koiran tärkeimpiin tarpeisiin kuuluu runsas ja monipuolinen liikunta, ja kaikenlainen aisteja kehittävä sekä mielihyvää tuottava toiminta.

Dalmatiankoira on elämänsä aikana suhteellisen terve ja rodulla ei esiinny juurikaan rakenteellisia sairauksia. Maailman kuudenneksi nopeimmalla koiralla on siis monia valtteja lemmikkikoirana, joskin rodun ongelmiin saattavat kuulua jonkinasteinen taipumus allergioihin ja atopiaan ja

perinnöllinen kuurous. Lonkkaongelmat ovat myös kyseisellä rodulla kasvussa aiempaan nähden. Omistajan on hyvä muistaa, että hyvällä hoidolla ja liikunnalla, koiran terveys pysyy hyvänä ja se elää omistajan ilona toimintakuntoisena pitkään.