Vinttikoirajuoksujen harrastaminen Suomessa

Suomessa vinttikoirien juoksukisat eivät ole yhtä suuria urheilutapahtumia, kuten esimerkiksi Englannissa. Suomessa on kisattu mm. ratajuoksun Pohjoismaiden mestaruuskisoissa 70-luvulta lähtien. Vinttikoirarotujen omistajat voivat siis kisata koiriensa kanssa rodulle tyypillisissä lajeissa myös meillä. Osallistumisoikeus on FCI 10 -ryhmän roduilla eli vinttikoirilla sekä pystykorvista- ja alkukantaisista roduista ryhmästä 5 löytyviltä Ibizan podencoilla, faaraokoirilla, cirneco dell’etnoilla, basenjeilla ja Portugalin podencoilla.

Kisaavat koirat ja ratajuoksu

Ratajuoksussa koirat lähetetään lähtöpaikalta kopeista ovaaliradalle vastapäivään, kuten monissa muissakin kisalajeissa. Koirat juoksevat radan vieheen perässä maalilinjan yli. Nopein hyväksytysti tehty juoksu voittaa. Koirien tulee siis olla hyväkuntoisia, ns. yhteiskuntakelpoisia sekä toimintakykyisiä. Ne tarvitsevat treeniä, hyvää luonnetta, sopivaa ravintoa sekä myös kehonhuoltoa, kuten urheilijoille kuuluu. Koirat tulee lämmitellä hyvin ennen juoksua ja jäähdytellä juoksun jälkeen. Venytyksillä, hieronnalla ja monipuolisella harjoittelulla on vain hyötyä koirille.

Kisarodut ovat siis näöllään ajavia koiria, jotka juoksevat näkemänsä saaliin perässä. Kisoilla juoksun nopeutta, tekniikkaa ja juoksuominaisuuksia saadaan selvitettyä. Tietysti kilpailuilla on oma viehätyksensä myös ihmisten kesken. Laji perustuu kuitenkin koirien luontaiseen halukkuuteen juosta ja ajaa takaa saalista. Juoksun tavoitteena on myös kehittää koiraa paremmin toimivaksi ja hyväksi suorittajaksi. Suomessakin vinttikoiraurheilu on kasvava koiraurheilumuoto.

Kilpailumatkoja on kolme: 280m, 350m sekä 480m. Isot koirarodut juoksevat pisintä matkaa ja pienikokoiset kahta lyhyempää matkaa. Koirat juoksevat kisamantteli ja kuonokoppa yllään. Kilpanumero arvotaan ja se määrittelee lähtöpaikan. Lähdössä on 2-6 samanrotuista koiraa. Suomessa vinttikoirien juoksuratoja on viisi ja ne sijaitsevat Helsingissä, Turussa, Hyvinkäällä, Tampereella ja Oulussa. Radoilla pääsee myös harjoittelemaan.

Maastojuoksu Suomessa

Maastojuoksussakin koirat jahtaavat viehettä, mutta nyt se tapahtuu maastossa mutkittelevalla radalla. Tässä lajissa arvostellaan koiran ajotyöskentelyä, esimerkiksi juoksulinjoja. Koirat juoksevat usein pareittain rodun mukaan.

Maastona toimii esimerkiksi pelto. Viehe etenee vaijerilla ja trissojen avulla se saadaan mutkittelemaan halutusti. Matkoista tulee myös pidempiä kuin ratajuoksussa, 500 metristä jopa 1000 metriin. Nopeuden lisäksi tarkastellaan koiran ajoviettiä, juoksurytmiä ja maastossa etenemistä eli kuinka hyvin koira sovittaa vautiaan maaston muotoihin ja mutkiin. Koiran tulisi ajaa alykkäästi. Se huomioi maaston vaihteluita sekä kisakumppaniensa liikkeitä, hyödyntäen niitä. Koiralla tulee siis olla hyvää fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Sen tulee selvitä radasta hyväkuntoisena.

Tuomareita on kolme ja he antavat pisteitä viidestä osa-alueesta asteikolla 0-20 pistettä. Kokeessa koirat juoksevat kaksi kertaa ja yhteispisteistä lasketaan voittaja. Koska roduilla on hieman erilainen tyyli ajaa ja metsästää, suoritetaan koe roduittain eikä arvostelut ole roduittain verrattavissa. Maastojuoksuja pidetään noin 30 vuodessa.

Harjoittelun aloittaminen ja kisoihin lähtö

Koiran totuttelu vieheeseen alkaa kotona jopa jo 8-viikon iässä. Koira pääsee juoksemaan ja tutustumaan rataan noin 4-5 kuukauden iässä. Pentu ei kuitenkaan juokse radoilla vielä kaarteessä, vaan vasta etusuoraa, mikä on noin 80 metriä pitkä. Pentua voi jo totuttaa lähtökoppeihin, kuonokoppaan ja manttelin kanssa liikkumiseen. Varsinaisiin juoksuharjoituksiin koira saa kasvaa.

4-5 kuukauden ikäinen pentu pääsee jo tutustumaan maastojuoksuharjoituksiin. Tavoitteena on juosta enintään sadan metrin matkoja ja totutella kisavarusteissa juoksemiseen. Usein pienet rodut kehittyvät nopeampaa, joten varsinaisten juoksutreenien aloitusikä vaihtelee rotujen kesken 8kk jopa puolitoista vuotiaaksi asti. Koiran yksilöllinen kasvu sekä valmius on aina otettava huomioon.

Virallista vinttikoitien juoksukilpailua pidetään myös rodun virallisena käyttökokeena. Siihen osallistuvalla koiralla tulee olla koekohtainen kilpailukirja (maastojuoksukirja tai ratajuoksukirja), jonka voi anoa Suomen Vinttikoiraliitolta. Päästäkseen viralliseen ratajuoksukokeisiin ja saadakseen kisakirjan, koiran tulee ensin suorittaa hyväksytty soolokoejuoksu sekä kaksi ryhmäkoejuoksua. Maastojuoksukirjan saa kuitenkin ilman koejuoksuja. Kisakirjan voi saada aikaisintaan, rodusta riippuen, 15kk tai 18kk ikäinen koira.