Vinttikoirakilpailut

Vinttikoiratyypit

Vinttikoirarotu kuuluu laukkatyypin koiriin rakenteensa mukaan.

Vinttikoirilla on syvä rintakehä, jonka vuoksi niiden keuhkot ovat hyvin laajat ja tehokkaat hapen hyödyntämiseen juoksuharjoittelun ja kilpailujen aikana. Lyhyet juoksumatkat sopivat vinttikoirille erinomaisesti, sillä koirien ruumiinrakenne mahdollista nopean vauhdin lyhyellä matkalla. Vinttikoirat ovat siis pikajuoksun mestareita, eivät niinkään pitkänmatkan juoksuun sopivia yksilöitä. Vinttikoirilla on virtaviivainen vartalo, joka viittaa koiran alkuperäiseen käyttötarkoitukseen, muun muassa gasellien metsästykseen. Vinttikoirien näköaisti on loistava riistan metsästykseen. Egyptiläisistä haudoista on löydetty vinttikoirien muumioita, jotka saattavat olla tutkijoiden mukaan jo yli 5000 vuotta vanhoja.

Vinttikoirakilpailuiden historia

Juoksu on aina kuulunut osana vinttikoirien lajikäyttäytymiseen, eli koiran koko elämään. Koira nauttii lyhyen matkan juoksusta, ja virtaviivainen vartalo siivittää koiran menoa. Vinttikoirien juoksukilpailut ovat nykyään suosittuja lähes kaikkialla maailmassa, Vinttikoirakilpailut mutta alunperin kilpailuja järjestettiin vain Egyptissä ajalla 2500 eaa.

Vinttikoirakilpailut rajoittuivat aluksi vain maastojuoksuihin, joissa aina kaksi koiraa ampaisi elävän jäniksen perään. Kilpailulla oli paljon seuraajia ja ystäviä, mutta ne saivat ymmärrettävästi myös kritiikkiä jo silloisilta eläintensuojelijoilta. Jäniksellä ei nimittäin ollut mitään mahdollisuuksia päästä koiria karkuun, joten näytti usein siltä, että jäniksen tappo oli kilpailun pääasia.

Alkuperäisten vinttikoirakilpailuidenkin pääasia oli kuitenkin verrata koirien nopeuksia ja juoksuominaisuuksia keskenään, ja jänis toimi vain silloiseen kilpailuun sopivana välikappaleena. Eläintensuojelijat pitivät kisoja julmina, ja elävän saaliin sijaan alettiin käyttää keinotekoista esinettä. Vuonna 1876 käytettiin kilpailuissa täytettyä kania.

1900 -luvulla kilpailut olivat levinneet Eurooppaan ja Suomessa kilpailtiin ensimmäisen kerran 1950-luvulla. Lahden Vinttikoirakerho perustettiin vuonna 1950, ja kerhoa pidetään myös Suomen Vinttikoiraliiton esi-isänä.

Englantilaismallinen kilpailutoiminta vakiintui Suomeen ja sen tarkoituksena oli löytää varakkaita vinttikoirakisojen harrastajia. Todellisuus oli kuitenkin hieman toisenlainen, sillä harrastajiksi liittyi aivan tavallisia kansalaisia, jotka aloittivat toiminnan laajemmassa mittakaavassa. Kilpailut yleistyivät jatkuvasti ja niitä käytiin kaikenlaisilla radoilla, urheilukentillä ja laukka-ja raviradoilla. Suomessa ensimmäiset kisat järjestettiin Lahdessa joulukuun viimeisenä päivänä, eli 31.12.1953.

Ratajuoksu

Ratajuoksu juostaan aina erikseen suunnitellulla vinttikoiraradalla, ja käytössä olevan radan pituus on 400 metriä. Käytännössä eri vinttikoirarodut juoksevat eri mittaisia ratoja, kuten 280 m, 350 m ja 480 m. Eri rodut juoksevat kokonsa mukaan eri pituisia ratoja. Radalla on käytössä lähtökoppeja ja erilaisia tekovieheitä. Suomen vinttikoiraradat sijaitsevat Tampereella, Helsingissä, Hyvinkäällä Oulussa, Haukiputaalla ja Turussa. Vinttikoirien omistajat koirineen ovat aina tervetulleita tutustumaan seurojen järjestämään toimintaan.

Maastojuoksu

Vinttikoirien maastojuoksu juostaan aina maastossa pareittain ja tavallisesti pellolle tehdyllä radalla. Maastojuoksussa käytetään ratajuoksun tapaan erilaisia tekovieheitä. Maastojuoksun säännöissä on määrätty, että koirien suoritukset pitää aina erikseen arvioida. Tuomareilla on tarkat, mutta kaikkia koiria koskevat samanlaiset kriteerit, joihin arviointi jokaisen koiran kohdalla perustuu. Tuomarit arvioivat koirien suorituksia, eli juoksua viiden erilaisen osatekijän perusteella, joita ovat innokkuus, nopeus, ketteryys, kestävyys ja älykkyys.

Vinttikoirien maastojuoksukilpailuita järjestetään säännöllisesti ympäri maailman, ja Suomessa niitä on järjestetty aina vuodesta 1988 lähtien.

Kisat ovat koirien ja koirien omistajien puolelta hyvässä kasvussa, sillä Vinttikoirien suosio perhe-ja seurakoirina on viime vuosina kasvanut entisestään. Rata-ja maastojuoksukilpailuihin ei koskaan pääse osallistumaan vain vinttikoirakerhon jäsenyydellä, vaan osallistumisoikeuteen tarvitaan

aina FCI:n jäsenmaan voimassa oleva ja hyväksymä ratajuoksu- tai maastojuoksukirja.

Koirien arvokilpailut

Vinttikoirien arvokilpailut ovat aina olleet suosittuja rodun edustajien ja heidän omistajiensa keskuudessa. Suomessa järjestetään vuosittain seuraavanlaisia arvokilpailuita, eli vinttikoirien Suomen Mestaruus, vinttikoirien veteraanimestaruus, Derby, vinttikoirien suositut kuninkuusjuoksut ja tähtisprintteri-kisat.